Slovaci i zvanično preuzeli fabriku vagona “Bratstvo”

Bez autora
Mar 29 2011

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić danas je sa novim vlasnicima fabrike vagona “Bratstvo” u Subotici, slovačkim proizvođačem i remonterom šinkih vozila "Tatravagonkom", potpisao Zapisnik o zvaničnom preuzimanju ove subotičke fabrike. Ova investicija veoma je značajna za Suboticu. Tokom ove godine u Suboticu će doći investicije u oblasti proizvodnje i usluga, zahvaljujući čemu će biti zaposleno nekoliko hiljada ljudi. Fabrika "Bratstvo" predstavlja novi kvalitet u Subotici i zahvaljujući iskustvu radnika i podršci Vlade Srbije, sa svojim proizvodima naći će mesto i na evropskom tržištu. Ministar Ćirić danas je i “Železnicama Srbije” predao 25 vagona remontovanih u ovoj fabrici.

Slovaci i zvanično preuzeli fabriku vagona “Bratstvo”Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić danas je sa novim vlasnicima fabrike vagona “Bratstvo” u Subotici, slovačkim proizvođačem i remonterom šinkih vozila "Tatravagonkom", potpisao Zapisnik o zvaničnom preuzimanju ove subotičke fabrike.

Ova investicija veoma je značajna za Suboticu. Tokom ove godine u Suboticu će doći investicije u oblasti proizvodnje i usluga, zahvaljujući čemu će biti zaposleno nekoliko hiljada ljudi.

Fabrika "Bratstvo" predstavlja novi kvalitet u Subotici i zahvaljujući iskustvu radnika i podršci Vlade Srbije, sa svojim proizvodima naći će mesto i na evropskom tržištu.

Ministar Ćirić danas je i “Železnicama Srbije” predao 25 vagona remontovanih u ovoj fabrici. Direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković najavio je da će sa ovom fabrikom biti potpisan novi ugovor o remontu 100 teretnih vagona, čija je vrednost 80 miliona dinara.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je 2009. godine pokrenulo poseban program pomoći srpskoj vagonogradnji vredan 2,1 milijardu dinara, a u cilju pokretanja proizvodnje i upošljavanja radnika u domaćim kompanijama.  Od tada pa do danas fabrika vagona "Bratstvo" je uključena u ovaj program i kroz dva ugovora ova kompanija je za potrebe “Železnica Srbije” remontovala ukupno 350 vagona, ukupne vrednosti 280 miliona dinara. Zahvaljujući tome, ovom preduzeću je u uslovima svetske ekonomske krize obezbeđen posao i redovna isplata zarada radnicima.

Fabriku "Bratstvo" kupila je slovačka kompanija "Tatravagonka" na tenderu 2010. godine za 5,4 miliona evra i obavezala se na investicioni program od tri miliona evra, kao i na pokretanje proizvodnje vagona koji će se izvoziti u Nemačku, Rusiju, Austriju i druge evropske zemlje.

"Tatravagonka" je jedan od najvećih evropskih proizvođača i servisera šinskih vozila, ima približno 4.500 zaposlenih, a u 2008. godini ostvarila je prihod od oko 280 miliona evra prodajom na tržištima Slovačke, Austrije, Nemačke, Švajcarske i Češke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik